Heat Soak Test – In timpul procesului de fabricatie, mixul de materii prime din care se realizeaza sticla plana poate fi contaminat cu particule de nichel (acestea se gasesc, de exemplu, in otelul inoxidabil). Nichelul se combina cu sulful, care este,de asemenea, prezent in acel mix de materii prime, si rezulta incluziuni de sulfura de nichel. In timpul procesului de temperare, aceste incluziuni sufera o schimbare a structurii cristaline si exista riscul ca, odata montate in fatade si supuse incalzirii solare, acestea sa se dilate (2-4 procente) si sa determine spargerea panoului de sticla.
Prin supunerea panourilor de sticla securizate la testul HEAT SOAK, incluziunile de sulfura de nichel care prezinta predispozitia de a se dilate, se dilata si determina spargerea panoului. Este un test care se efectueaza in fabrica, in cuptoare special destinate acestui procedeu.
Standardul european EN 14179-1: 2005 descrie procedura de desfasurare a acestui test: panourile de sticla se incalzesc pana la temperatura de 270 ° C și se mentin 6-8 ore la acesta temperatura.
Testul Heat Soak se recomanda a fi aplicat panourilor de sticla securizata care urmeaza a fi montate in fatade, balustrade, compartimentari unde, datorita spargerii spontate, exista riscul accidentarii oamenilor sau riscul producerii de pagube materiale.
In Romania, acest test poate fi efectuat de catre Spectrum Industries, Delta Glass, Glass Expert, Clemans Al Glass, Brad Glass si Transparent Design.